Son Yazılar

Astrolojiye Bilimsel Bakış Açısı ve 13. Burç

 

 

Bilimin yeterince gelişmediği antik dönemlerde, varoluşuna amaç arayan insanoğlu için gökyüzü ve doğa olayları en kolay açıklama kaynağı olmuştur. Gökyüzünün parlak cisimleri güneş, ay ve yıldızlar tanrıları, doğa olayları ise tanrıların eylemlerini veya insanlara verdikleri cezalandırmaları betimlemiştir. Antik insan için, gecenin karanlığını aydınlatan ve insanlara yol gösteren ay ve yıldızlar ile, sabahı getiren, gün ışığını sağlayarak aydınlık ve ısıyı sağlayan güneşe tanrısal özellikler yüklenmesi doğaldır.  




Bilindiği gibi Kuzey Yarım Küre'de Güneş'in en tepede olduğu ve en uzun gündüz yaşanan 21 Haziran tarihinden sonra günler kısalmaya başlar. Günler ilerledikçe Güneş'in şafakta her geçen gün daha aşağı hizadan doğması ve öğlen vaktinde daha alçak bir yükseklikte olması, dolayısıyla gündüz sürelerinin kısalması, gecenin uzaması, havanın soğuması, ağaçların yapraklarını dökmesi gibi olaylar gerçekleşmektedir. Antik insan için bu süreç güneşin ve doğanın ölümüdür. Nasıl ki, insan öldüğünde ayakta duramayıp yere düşüyor, vücudu soğuyor ve çürüyor ise güneşin de gökyüzündeki yükseliği yavaş yavaş alçalıyor, hava soğuyor ve ağaçlar yapraklarını döküyordu. Ta ki 21 Aralık tarihine kadar. 
 

GÜNEŞ


Bilinç kazandıktan sonra antik insanoğlu için varoluş amacını (raison d'etre) sorgulamak dönemi başmamıştır. Bunu da gökyüzüne bakarak yapmıştır. Gökyüszü ve yıldızlar ghünşen açıklayıcı şeylerdi.

bu yüzden gökyüzünü uzun süre takipe ttiler. gökyüzündeki birbirine yakın ve daha parlak olan yıldızları, çeşitli hayvan veya insanlara benzeterek kümeledir. bu kümeleme consolation deniyor. babiller zamanında yapıldı. günümsde hala kullanılıyor. 80'den fazla var.

güneş insanoğlu için önemli. doüğanın sembolu. doğlu vs. 

güneşin hareketleri mevsimleri belirliyordu. ay ise 30 günde bir oluyordu. bu yüzden bir güneş devrimi genelde bire yıl. yıl ise her dünya yılı için 12 ay olarak anlatılırdı. 
 
 
 TKAIM YILDIZLARI

büyük ayı ile küçüjk ayı kuzeyde kuzeyi bulmak içniş yön bulmak,
güneyde güneş haçı
 
 
 
 
 
 

EKLİPTİK




ayrıca dünyadan bakıldığında güneş bir yıl boyunca daha önce belirlenne çeşitli yıldız kümelerinin üzerinden geçiyordu ve bu her yıl aynı şekilde gerçekleşiyordu. güneşin geçtiği bu hizaya ekliptik denildi (aslında gerçeke güneş hareket etmişyır, dünya güneşin çevresinde bu ekliptik yörüngesinde dolanmaktadır, ancak antik insanlara göre durum tam tersiydi). 

babilliler, güneşin her yıl aynı şekilde geçtiği bu ekliptik hizanın üzerinde kalan yıldız takımlarını burçlar olarak kabul ettiler. 



babiller milalttan önce 5. yüzyılda güneşin üzerinden geçtiğini kabul etikleri 12 takımyıldızını, 12 aya sembolize ettiler ve 30 derecelik eşit açılara bölerek burçları yarattılar (360 derece).

aslında bu hatalıydı, nitekim bazı yıldız takımları daha büyük olduğu için güneş bunların üzerinde daha fazla durmaktadır (başak.)
 
antik yuyanlılar bu çoğunlukla hayvanlardan oluşan şekillere zodyakos kiklos (hayvan çemberi) adını verdiler. (evet zoo kelimesinden gelir).
 
 
BURÇLARIN KARAKTERİSTİĞİ VE MEVSİMLER

burçları da doğanın dpüğuşu ,baarın başlangıcı için 21 mart, koç burcuyla başlattılar.

aslında burçların mantığı tamamen mevsimler ile ilgillidir.

örneğin baharın optasındsa stabil doğave hava olaylarına denk gelen boğa burcu sabit bir burçtur. diğer yandan yaza geçiş dönemi olan ikizler değişkendir. ya da yazdan sonbahara geçiş olan başak değişkendir.

burçların elementlerini ise pagan elementlerine göre atadılar. pagan elementlerinden yıldırım dahil edilmedi çünkü tanrının sembolüdür. diğer dört element duygusal, dominant vs diye atandı.


DÜNYANIN SALINIMI
 

 


dünyanın kendiş etrafında döndüğ üve güneş etrafında dönmesi şeklinde iki hareketi olduğunu bilşiyoruz.ç aslında dünyanın br hareketi daha vardır. toğaça benzeyen bir şekilde salınım yapar. uzunca bir yıl sürdüğü için...
 
ancak bu çok yavaş bir süreçtir ve 26000 yılda bir tamamlanır. 

bu salınım yüzünden 2000 yıl önce babller burçları yaratırkenki gökyüzü ile hgünümüz gökyüzü aynı koordinatlarda değildir. öyle ki, örneğin, bahar ekinoksu şöyle değişim göstermiştir.

benzer şekilde burçlar da kaymıştır.


BURÇLARDA KAYMA VE VEDİK ASTROLOJİ
 
 

 
astrılıjide gökyüzünün hesaplanmasında iki yöntem vardır. tropik astorloji adı veirlen geleneksel. tropik astrolojixde bahar ekinoksunda güneşin konumundan itibaren 30 derecelik açılar çizilir. ancak ekinoks kayar aslında
 
vedik astrolojide ise güneş ele alınmaz, dünya  evrenin merkezi kabul edilir,yıldız takımları ise yönleri bleirler ve yıldızlara göre 30 derecelik açılarla dünya çizilir.



Ayanamsa is a Sanskrit term that refers to the difference between two different systems of measuring time.
Ayanamsa can be calculated by subtracting the sidereal zodiac from tropical zodiac.


vedik astroloji bu kaymayı ayanamsa (hareket)ekonioksların kaymasını hesaplayarak. bu yüzdn vedik astroloji tropik astorloi olarak adılandırdığımız klasik astrolojiye göre günümüz gökyüzünü daha iyi yansıtmakta ve nispeten daha iyi sonuçlar vermektedir. 
 
 
 
 
 
 

GERÇEKLER.
 

 vedik astroloji yıldızlarda kaymayı hesaplar ve bu nedenle geneleneksel tropik astorlojiye göre daha iyidir.

ancak yine eksiktir. çünkü hem salınımı ele almaz. hem de takı myıldızlarını aynı bvüyüklükte kabul ederek hataya düşer.
 
 
 öyle ki salınım yüzünden yalnızca burçların tarihinde kayma meydana gelmemekte ayrıca, burçlar kuşağına yeni yıldız kümeleri de girmektedir. günümüzde güneş 12 değil 13 yıldız kümesinin üzrinden geçer. bunlardan birisi da yıla nburcudur. hatta yılan burcundan geçiş akrepten daha fazla. eskiden güneş geçmişyordu, ancak şimdi geçiyor. 

ayrıca cetus ile orionu da neredeyse paralel keser.
bu yüzdne astroloji tutarsız.






PEKİ OALBİLRİ Mİ?

kaosa göre bilmediğimiz etkenler olabilir. ancak yıldızlardan ziyade mevsimlere bakmak daha doğru olacaktır. bir insanın doğduğu mevsime göre karakterinin şekillenmesi araştırılabilir konu. ancak araştırmaların çoğuı da anlamlı bir sonuç bulamadı.








Ophiuchus is one of the 13 major constellations in the zodiac, according to ancient Babylonians. The Babylonians left it out of the zodiac because they followed the 12-month calendar and assigned the other 12 constellations, or zodiac signs, to different months. Ophiuchus didn’t make the cut, NASA wrote on Tumblr. 

The agency does not preside over the astrological calendar, but it has observed how the positions of constellations have shifted since the Babylonians divvied up the zodiac 3,000 years ago. 
“The constellations are different sizes and shapes, so the sun spends different lengths of time with each one. The line from Earth through the sun points to Virgo for 45 days, but it points to Scorpius for only 7 days. To make a tidy match with their 12-month calendar, the Babylonians ignored the fact that the sun actually moves through 13 constellations, not 12. Then they assigned each of those 12 constellations equal amounts of time.”  

What is Ophiuchus?

The name of this large constellation means “serpent-bearer” in Greek. The ancient astronomer Ptolemy included Ophiuchus in his list of 48 constellations which he documented in the 2nd century. (
 
This zodiac moves as the constellations do over time. That means that the dates of someone born under the sign of Cancer 1,000 years ago are not the same dates we consider those born under the Cancer zodiac sign today—the Earth has rotated and therefore so have the constellations. In fact, the dates progress by one day roughly every 70 years. On the other hand, the sidereal zodiac, used by Hindu astrologers and people in the Eastern world, is a fixed zodiac and uses the actual positions of the constellations in their astrology. The dates for this zodiac do not shift.
 
 


ay burcu
yükselen anlat
















1 ağustos 0 bağdat

1 eylül 0 bağdat
1.8.2012
1.9.2012
16.11.0 bağdat yılan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google hesabı kullanmak istemeyenler yorum göndermek için Yorumlama Biçimi'nde Adı/URL kısmından seçim yapabilir.

Notral.com, Copyright © 2023. İletişim İçin E-Posta Gönder.

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.