Son Yazılar

Yeni Başlayanlar İçin Şiir Yazmak


İnsan, kendi duygularının esiri ise; şiir de bu çaresizliğin eseridir.

Herkes edebi bir şair olamaz ancak herkes şiir yazabilir. Şiir yazmak için önce tutkulu olmanız, devamında da şiir yazımının genel kurallarını basitçe öğrenmeniz, ya da zaten doğuştan beri sahip olduğunuz yeteneklerinizi uyandırmanız yeterlidir. "Şiir yazmak öğrenilmez çünkü şiir yetenektir, bu yüzden de herkes şiir yazamaz" derler. Evet doğuştan, herhangi bir çaba gerekmeksizin güzel şiir yazmak bir yetenektir, ama biraz çabayla herkes güzel şiir yazabilir. Her insanda duygular olduğuna göre (duygusuz insan yoktur, sadece duygularını gizleyen vardır), duygunun eseri şiir de her insan tarafından açığa vurulabilir. 
 
Duygularınızı kağıda ne derece yansıtabileceğiniz kendinize ne kadar samimi olduğunuza bağlıdır. Unutmayın, bu dünyaya bir kere geliyoruz. Duygularınızı saklamayın, gizlemeyin, açığa vurmaktan korkmayın. Mesela bir kadından mı hoşlanıyorsnuz, evet belki damdan düşer gibi değil ama en azından aylar, yıllar geçmeden ona açılın. En kötü reddeder, bir süre acı çekersiniz, ancak geçer gider, geriye size verdiği deneyim kalır. Mutlu da olsanız acı da çekseniz, deneyim ile zaman geçtikçe diğer insanlara olumlu veya olumsuz duygularınızı kolaylıkla aktarabilecek hale gelirsiniz. Ve işte o zaman duygularınızı kağıda aktarmanız da çok daha kolay hale gelecektir.

Şiir yazmaya başlamadan önce ilk önerim, loş ışıklı fazla gürültülü olmayan bir ortam bulmanız. Romantizmin (ve biraz da pesimizmin) bu doğal atmosferi sizi havaya sokacaktır. Sonrasında elimize kâğıt kalem alıyoruz (bilgisayar veya telefondan yazmayın) ve düşünüyoruz. Arkadan kısık seste yavaş bir müzik çalabilir (ancak Türkçe şiir yazıyorsanız Türkçe sözlü müzik olmasın) ve şu kanıtlanmış bir şeydir ki insanın hem duyguları daha belirgin hem de sanatsal zihni daha açık olur geceleri. Şiiri mümkün olduğunca geceleri yazmaya çalışın. Romantizm için hiç şüphesiz ay, güneşten iyidir.

Hazır mıyız? Şimdi de şiir yazmak istediğimiz konuyu düşünelim. Sevgiliye, aileye, ülkeye, hayvanlara, doğaya vs. şiir yazabiliriz. Kararımızı verelim ve en önemli kısım olan duygu katmaya ilerleyelim…

Örnek bir şiirim; bu yazıya koymak için yazdım (ve devamındaki tüm şiirleri):

Gece bir aşk yağmurunda ıslandım ben.
Gözleri denizlerden mavi,
Ruhu gök kuşağından renkli,
İtiraf ediyorum ki,
Bir parlak yıldıza kapıldım ben.
Saçları güneşin batışı gibi,
Karanlık gecemin mehtabı gülümsemesi;
İlan ediyorum ki;
Bir meleğe aşığım ben.
O benim için dünyanın merkezi;
Onun konuşması bütün şarkıların en güzeli;
Yüreğimden haykırıyorum ki;
Bir kıza tutkunum ben.
O gökyüzünün en parlak ışığı;
O hayatımın parıltısı;
Ve artık biliyorsun ki;
O kız sensin, gece mavisi;

Ben karakter olarak fazla iltifattan hoşlanan bir insan değilimdir, doğruluk ve samimiyet yanlısıyım, sevgilime de öyle aşırı abartılı aşk cümleleri ve sanki onun dünyanın en güzel kızı olduğunu ima eden iltifatlar söylemem (zaten bence önemli olan sevdiğinin fiziksel olarak dünyanın en güzeli olması değil, ruhu ve karakteri sana en uygunu olmasıdır; dış görünüşten hoşlanmak ama ruha da tutkun olmaktır bence asıl romantizm) ama gördüğünüz gibi yukarıda yazmış olduğum şiir oldukça tutkulu, yer yer de abartılı cümleler içermekte. Zaten şiiri etkileyici kılan da tutkularınızı ne derece abartarak kağıda döktüğünüzdür. Tutkuyu sağlamak için de o tutkuyu dışarıdan belli olmasa bile içinizde yaşatmanız gerekir. Bu nedenle gerçekte birşeyler hissetmediğiniz birisine karşı asla etkili bir şiir yazamazsınız. Mesela, yukarıda verdiğim şiir her ne kadar tını ve kafiye olarak yeterli olsa da, bir eksiklik hissettiniz değil mi? İşte o rahatsız eden şey, şiirin gerçek duygularımı barındırmaması; şiiri bu yazı için hazırlamam.
 
Devam edelim; şiirlerde kafiye dışında, dizelerdeki ses benzerlikleri de tat verir. Tekerlemeye benzeyen bu yapılara örnek olarak:

Ben seni, senin kendini sevdiğinden çok severken;
Üzerime düştüğün tatlı zamanları hüzünle anarken;
Rüzgârlar kokunu bana getirip beni boğarken;
Şimdi farkına vardım ki sen yoksan hayatta yok
Artık farkına vardım ki sen yoksun ben de yokum.

Şiir yazarken dikkat etmeniz gereken başka bir önemli nokta ise benzetme ile yapılan betimlemelerdir. Örneğin, aşk şiiri mi yazıyorsunuz, gözlerinizi kapatın ve düşünün, sevgilinizin sarı saçları, iri siyah gözleri, veya esmer teni neye benziyor. Güneş, zeytin, çikolata? Hayır biraz daha yaratıcı olun, ama uydurmayın, hislerinizi anlatın. Abartı, sahte bir duygu değildir, korkmayın. Ama abartı ile yalanı da karıştırmayın.

Tek bir aşkı hissediyorum ben
Öyle bir aşk ki,
Bembeyaz buluttan düşen;
Yağmur damlası kadar saf;
Kar tanesi kadar eşsiz;
Tek bir aşkı hissediyorum ben
Öyle bir aşk ki,
Seni uzaktan seyretmek;
Seni düşünmek
Varlığını hissetmek;
Bu aşka yetiyor
Bana yetiyor

Ben ne insanlar gördüm, eşek suratlı ve sırtlan karakterli sevgilisini aslana, kuğuya benzeten... Yani benzetmede sınır yoktur, nasıl uygun görüyorsanız öyle yazın. Size kimse kalkıp da "hayır bu kadının gözleri denize benzemiyor, şiirinde yalan söylemişsin" demez.

Yaşayan bir ölüyüm ben,
Deniz gözlerine her baktığımda,
Canlanıyorum.
Gözlerini gözlerimden ayırdığında,
Yıkılıyorum.
Beni görüp "merhaba" dediğin anda,
Umutlanıyorum.
Başka bir şey demeden gittiğin zaman da,
Ölüyorum.

Yukarıdaki şiire dikkat ederseniz umut, özlem, çaresizlik gibi karışık duygular yer alıyor. Duygu karmaşasında iseniz elbette bu durumu şiire de yansıtabilirsiniz. Kısaca, bir şiirde bir kadını hem çok sevdiğiniz, hem de ondan nefret ettiğinizi anlatabilirsiniz. Zaten aşk ve hayat da böyle değil midir çoğu zaman? Karşıt duygular ile dolu olarak...

Aşkın bir zehir, içiyorum kana kana
Senin aşkından ölüyorum yana yana
Dönsen de çare olsam kanayan yarana;
Anlamıyor musun hala aşığım sana.

Duygu karmaşası bazen de kişinin karakterinde kendisini gösterir. Bir gün gelir zevklerin, beğenilerin değişir, bir gün gelir eskiye dönersin. Geçmişteki duygularınla bugün arasında nasıl fark varsa, şiirlerin arasında da olacaktır. Ancak kimse sizi bu tutarsızlık konusunda suçlayamaz. Sonuçta şiir, duyguların yansımasıdır, duygular ise değişkendir. Örneğin, beni tanıyan herkes en sevdiğim rengin mavi olduğunu bilir, ancak bakın altta nasıl bir şiir yazdım.

Gözüm bir bahçe görüyor, rengârenk;
Karşılaştığım en huzurlu yer, cennete denk;
Kızıl güllerle aklıma sen geldin, kızılım;
Kırmızı sana rağmen hala en sevdiğim renk.

Şiir uzun olmak zorundada  değildir. Bazıları az konuştuğu gibi az sayıda cümleyle duygularını yansıtmayı sever. Ayrıca şiirde soru da sorabilirsiniz. Şiiri birisine yazıyormuşsunuz gibi düşünmeyin. Şiiri her zaman duygularınızın zihninizden taşıp kağıda dökülmesi olarak düşünün.  

Sen ne yaptın?
Geceme ışık gibi geldin;
Gündüzüme ise gölge oldun.
Karanlık oldun.
Hüzün oldun.
Sen ne yaptın?

Peki işin teknik tarafını, yani hece ölçüsünü nasıl sağlayacağız? Önce duygularınıza sarılın, tekniğe takılmayın, ne hissediyorsanız, gelişi güzel bir şekilde kağıda aktarın. Devamında eklerle ve kelimelerle oynayarak hece ölçüsünü sağlayabiliriz. Hece sayılarını eşitlemek için, eş anlamlı sözcüklerden ve cümleye katıldığında veya çıkarıldığında anlam bozukluğu yaratmayacak eklerden yararlanın.

Mesela iki cümle düşünelim:

Tutku doluyum. Aklımdasın hep.
Senin yüzünden hergün yanıyor gibi hissediyorum.

Şimdi de bu cümleleri biraz daha şiirsel hale getirelim, akıl yerine de kalbi kullanalım:
 
İçimde bir tutku var, senin hayalin yüreğimi işgal etti . (20)
Yakıyor varlığımı her gün. (9)

İlk dizede 20, ikincide ise 9 ses var. Şimdi sayıları eşitlemeye çalışalım. Önce ikinci dizedeki sesleri arttırmaya bakalım. "varlığımı" yerine "ruhumu ve bedenimi" diyebiliriz. Bu sayede hem fazladan 4 ses kazandık hem de dizemiz daha etkili bir hale geldi. Aynı şekilde "her gün" yerine de "günden güne"  diyebiliriz.

İçimde bir tutku var, yüreğimi işgal etti senin hayalin. (20)
Yakıyor ruhumu ve bedenimi günden güne. (15)

Hala hece ölçüsünü eşitleyemedik, üstelik dizeler arası kafiye de yok. Biraz da ilk dizeye bakalım. "kalbimi işgal etti senin hayalin" şeklinde bir anlatım yerine, daha soyut bir anlatım yoluna gidebiliriz. Örneğin, "kavrıyor kalbimi senin hayalinle" güzel bir değişim olabilir. Ayrıca tekrar kafiyeyi yakalamış olduk.

İçimde bir tutku var, kavrıyor yüreğimi senin hayalinle, (20)
Yakıyor ruhumu ve bedenimi günden güne. (15)

Son olarak hece ölçülerini eşitlemek için ek betimlemelerden ve eş anlamlı kelimelerden yararlanalım.

Bende bir aşk var, sarıyor kalbimi senin hayalinle, (17)
Yakıyor aciz ruhumla bedenimi günden güne. (17)

Not: Her zaman bütün dizelerin aynı hece ölçüsünde olmasına gerek yoktur. Özellikle şarkı sözü yazarken önemli olan dizelerin birbiriyle olan hece ölçüsü uyumu değil, her dizenin kendi başına şarkının melodisiyle olan uyumudur. Böyle bir durumda yine aynı teknikle hece ölçülerini istediğiniz ses sayısına getirmeye çalışabilirsiniz.

Şiirin teknik tarafında bir diğer önemli nokta ise uyak ve rediflerdir. Ne kadar çok kelime bilirseniz, kelime hazneniz geniş ise, o kadar güzel kafiyeler yaparsınız. Bunun için de çok okumanız gerekir. Tabi toplum olarak okumuyoruz. Ben yine de kitap okumanızı öneririm ama kısa sürede çözüm için aşağıda işinizi biraz kolaylaştırmak adına size şiirde yaygın olarak kullanılan kelimelerden oluşan bir liste sunacağım. Bunlar haricinde internetteki çeşitli sözlüklerden de kafiyeli veya eş anlamlı kelimeler arayabilirsiniz.

Tutku, sevgi, aşk, kan, mum, bencil, yatmak, hasret, özlem, yangın, mabet, ilah, rab, Allah, tanrı
Bulut, yıldız, gök, güneş, ay, dünya, yağmur, kar, dolu, fırtına, gece, karanlık, mehtap, gündüz, seher
Işık, alev, ateş, deniz, toprak, gümüş, altın, kıvılcım, kızıl, mavi, solgun, yaratılmak, soluk, aciz
Tat, tanrıça, günah, ağaç, kalp, göz, genç, saç, renk, ses, müzik, melodi, beste, ayrılık, ruh, gölge
Nafile, ayna, yaprak, rüzgâr, ümit, dilek, gözyaşı, ağlamak, mutluluk, hüzün, nefret, kin, ihtiras, can
Hayal, gerçek, mucize, siyah, beyaz, iki, çift, gizem, sır, kül, ölüm, yaşam, hayat, nefes, kuş, kitap, an
Direnmek, çabalamak, düşünmek, dilemek, duymak, terk etmek, uzaklaşmak, sarılmak, boğulmak

Evet, yazının sonuna geldik. Biraz deneme ve pratikle önünüzdeki boş sayfalara etkileyici şiirler yazabileceğinize inanıyorum. Ve unutmayın, sanat gerçek dünyayı anlatmak değil, zihnindeki dünyayı, gerçek dünyaya aktarmaktır. 


109 yorum:

  1. eyw arakdaşım ilk şiirimi yazdım sayende :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende şiir yazıyorum ismim sedef

      Sil
    2. BEKİR

      Bir kere sevdiğimmi
      En güzelini
      Kirlendimi hayat
      İçelim bi şarap
      Rengarenk dünya içinde kalak

      YAZAR : Bekir ÇINAR
      TEŞEKKÜRLER Can Kardeş

      Sil
  2. çok teşekkür ederim çok yardımı oldu.

    YanıtlaSil
  3. "şiiri sözcükler güzel olduğu için yazmıyoruz, insan olduğumuz için yazıyoruz"

    YanıtlaSil
  4. senin dediğin gibi bi şiir yazıp manitaya verdim tokadı bastı len

    YanıtlaSil
  5. güzel yazmışsın, bu salladığın şiirlerin altına orhan veli yazsak kimse farkı anlamaz.

    YanıtlaSil
  6. Şiir edebiyattır, insanın içinden gelir. Böyle ezberle formülle şiir yazılmaz. tadı olmaz!

    YanıtlaSil
  7. yani sanat uydurmaktır :)

    YanıtlaSil
  8. Peki yazdığımız şiirleri nerelerde ve nasıl yayımlayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wattpad diye bir uygulama var istersen bi bak ordan yayimlayabilirsin

      Sil
    2. Wattpad e yazılan kitaplar, büyük kesim tarafından pek kâle alınmıyor. Edebiyat dergilerine göndermelisiniz. Tanınmış edebiyatçılarla tanışmanız da yararlı olacaktır.

      Sil
  9. şiirlerin güzel ama yazıya katılmıyorum şiir aşkla yazılır durup dururken yazmak istiyince yapamazsn.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk illaki karşı cinse duyulan aşk olmak zorunda değildir.Anneye ;duygusal bir anlamı olan kaleme, güzel bir kuşun rengarenk kanatlarına aşık olabilirsiniz.Yani her insan aşkı tadar.Doğduğundan beri. Yazara da katılıyorum.Yazdıkları şiirselleştirmek o anlatılanları yaşamanı gerektirmez. gözlem bu noktada çok işimize yarıyor.Aşık olma fikrine aşık olup yazabiliriz. Sanatçı fikirlerini kısıtlamazsa gerçek bir eser icra edebilir.

      Sil
  10. SIIR ICTEN GELIR.SIIR MATEMATIK DEGILDIR.SIMDI BENDE SANA BIR SIIR YAZACAGIM AMA HECE OLCUSUNU ESITLEMEDEN.............................................
    HAH BIDE BU VAR. HA DEYINCE SIIR YAZILMAZ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen size katılıyorum ve herkes şiir yazar sözünü kınıyorum

      Sil
    2. Yazabiliyorlarsa yazsın lar kimse kimsenin elini tutmuyor sözünüze katılıyorum

      Sil
  11. sana katılıyorum.ha deyınce sıır yazılmaz.sıır beyın kagıt arasında akan duyguların kagıda dokulme sanatıdır.boyle duygusuz ınsanlarında sıır yazması mumkun degıldır..

    YanıtlaSil
  12. BEN SIIR YAZMAK ISTIYORUM AMA YAZAMIYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben yazıyorum ama paylaşmayı bilmiyorum nereden paylaşabilirim

      Sil
    2. Wattpade yazabilirsin hikaye yazılıyor belki şiirde yazılabilir.

      Sil
    3. Duygusal bir şarkı eşliğinde şiir yazabilirsin. Yada yaşadığın bir an'ı kağıda dökebilirsin

      Sil
  13. teşekkür ederim çok güzel olmuş yazı

    YanıtlaSil
  14. ben şiir yazıcam paylaşıcam başka birileride görsün diye nereye yazabilirim

    YanıtlaSil
  15. BİR KALEMİN VE YAZACAK BİR SAYFAN VARSA İLLAKİ BİR ŞEYLER AKAR
    YANİ ŞİİR YAZMAK İÇİN ŞAİR OLMAK GEREKMİYOR
    MUTLU YADA MUTSUZ OLMANDA FARKETMİYOR...

    Polat Tek

    YanıtlaSil
  16. Şiir, duygudan oluşabilir ama o şiiri sözcükler ile süslemezsek şiir özelliğini kaybeder.doğru herkes şair olamaz şiir yazabilir ama. Her şiir yazanın içinde de mutlaka bir şair yatar. Tabii şiiri yaşıyor ve yazıyorsa

    YanıtlaSil
  17. Şiir dediğin bir kere yazılır, üzerinde oynama yapılmaz. Kalpten gelir kalemden kağıda dökülür tüm duygular. İbrahim ATEŞ!

    YanıtlaSil
  18. bir cümle yaz o cümle sana seni andırsın...

    YanıtlaSil
  19. ben yazmak istiyorum ama ilham gelmiyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilham ha deyince gelmez ki yazmak istersen yardımcı olabilirim sana

      Sil
  20. bende şiir yazıyorum ama yayınlayamıyorum şiir aşktır aşkla yazılır

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel anlatmışsınız şiir yazmama vesile oldunuz
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. bnde bir şiir yazdım eğer yollarsam güzel olup olmadığını dermisin

    YanıtlaSil
  23. İlk şiir 20 ye 9 olsa da anlam daha vurucu. 17-17 olan okunmuyor ki insanı sarsın. Bence bu yazıyı çok ciddiye almamalı eğer biri biçimden çok duyguya önem veriyorsa. Diğer durumda elbette anlamlı bir rehber. Ama ben 17 -17 gibi yapay bir şiiri okumazdım.

    YanıtlaSil
  24. seviyorum diyo çekip gidiyo
    seni bırakmıyıcam diyo çekip gidiyo
    bana bitane gitmeyen göstersenize
    hani nerde yok çnkü kimse kalıcı deyil
    sadece umut veriyolar sonra gidiyolar
    içinde büyük bi yara oluyo biri geliyo gidenden
    çok seviyo ama noluyo bu sefer kız veya erkek gelene inanmıyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten öyle katılıyorum sana

      Sil
  25. aşk bir tutku sanma;
    sensiz yapamam lafı
    külliyen yandır!
    kalemden defterden tek farkı;
    silinmez yara açması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dostum sende silinmez yara açması degilde Silinmez bir yaradır olarak degistirirsen daha güzel olmazmı yinede sen bilirsin :)

      Sil
  26. baktım hala yazanlar var bende yazayım nasıl olmus arkadaslar baya düşündüm bunu yazmak için sessiz ortamda sizde düşünün yazarsınız :)


    Ben seni karanlık gecelerde bekleyecek kadar sevmistim
    Geceler dostum kalem kagıt dert ortagım olmustu
    geceleri seni düşünmekten hayatım solmustu
    Bakıyorumda artık sevdicegini bulmussun
    beni çoktan unutmussun
    bende bir sey unuttum çabalayıpta söyleyemedigim bir çift söz...
    SENİ SEVİYORUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok süper olmuş tebrik ederim.

      Sil
    2. Çok güzel olmuş yüreğine sağlık; )

      Sil
  27. Güzel günler bekledim ben...seni bekledim ben..olmaya ak hayalleri... geleceği bekledim ben...

    YanıtlaSil
  28. Gerçekten bazı şeyleri çok iyi aydınlattın, çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  29. Çok işime yaradı teşekkürler...

    YanıtlaSil
  30. sen olmayınca bana bakmayınca
    sanki son nefesimi veriyorum
    sanki son duamı ediyorum
    sanki ölüyorum


    aşk uğruna herşeyi göze alırım
    demişsin ya hani ben seni bir ömür
    beklerim de sen beni bir gün
    beklermisin hayat dolu adam

    bir kız var demişsin ya hani
    umut vermiştin bana
    sonra elvedaa diye gitmiştin
    o gün ölüm günüüüüüydü banaaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence çok saçma olmuş

      Sil
    2. Bence biraz daha uğraşırsan yapabilirsin. İlk şiirin başarılı değil diye korkma. Kimsenin ilk şiiri muhteşem değildir.

      Sil
  31. Aşk bɑşlɑmɑdɑn güzel,
    Kɑlplerde heyecɑn
    Bɑkışlɑrdɑ korku olduğu zɑmɑn güzel…
    Birbirimize sezdirmemek için çırpınış,
    Bɑşkɑlɑrı görmesin diye çɑbɑlɑyış,
    Gözlerim gözlerinin mɑvisine değdiği zɑmɑn…
    Aşk bɑşlɑmɑdɑn güzel…

    YanıtlaSil
  32. Şiir yazarken hangi zaman kullanılır? Onu öğrenmek istemiştim...Şiir yazmam da ilhamda bir sıkıntı yaşamıyorum...yazarken geniş zaman kullanmak hatalı mı?




    YanıtlaSil
  33. şiirlerden bir kaçını okurken Orhan Veli' yi anımsattı, onun kaleminden gibi olmuş, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  34. edebiyat hocamız şiir yazın dedi konusu farketmezmiş bende aşk düşünüyorum sizin şiirleriniz çok güzel olmuş bilgilerde çok işime yaradı saolun

    YanıtlaSil
  35. işte idam sehpam
    ey aşka tebessümüm
    kırılan kanatlarıyla duygularım
    ay ışına mahkum edilmiş yarınlarım
    celladına aşıksın diyorum
    aklım ruhum firarda
    usul usul sen yan kalbim yan

    YanıtlaSil
  36. Abi emeğine sağlık müthiş yazmışsın şiirlerin ve nesir'in fevkalade 💪☝👏👏👏

    YanıtlaSil
  37. hayat boğazıma takılan bir lokma gibi sırtıma vursan geçermi yoksa öldürürmü beni sedef

    YanıtlaSil
  38. Bunları okuduktan sonra çok yardımcı olduğunu farkettim. Şimdi o yazdığın kelimelerden bilmediklerimi ve başka yerlerden de bilmediğim kelimelerin anlamını şiir defterimin arka sayfasına yazıp, altına da iki dizelik şiir yazıyorum. Bazılarını serbest ölçüyle, bazılarını da hece ölçüsüyle yazıyorum. Ama genelde heceleri yakın yapmaya çalışıyorum. Kelime haznem geniş olmadığı için şiirde başarılı olabileceğimi düşünmüyorum. O yüzden işe kelimelerle başladım. Sonra diğer tavsiyelerine de uyarak bir şiir yazacağım. Küçüklüğümden beri hep şair veya yazar olmak istemiştim. Şahsen hala da istiyorum. Ve ilk şiirimi de yazdığım zaman buraya atmayı düşünüyorum eğer beğenirsen veya beğenmezsen de, kısaca görünce eleştirirsen çok ama çok mutlu olurum. Ve bu arada şiirlerin muazzam! Umarım ben de bir gün böyle şiirler yazabilirim.

    YanıtlaSil
  39. işte en güzel en aydınlatıcı sayfa bu her yazdığınız şiir gibi
    şimdi başkasına sorsak ki ben şiir yazabilir miyim diye
    senin gibi salaktan şair olmaz ki sen şiir yaz ben bir şey bilmiyorum der
    ama siz bizi aydınlattınız teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  40. Merhaba güzel bir konu fakat yanlış yönlendirmeler var herkes şiir yazar diye diye Türkiyenin nerdeyse tamamını şaircik yaptınız olur mu öyle bu matematik değil ki formül gibi ezberlesinler ya lütfen ŞAİRLERE BİRAZ SAYGI BİR SÖZ VAR ŞİİR YAZILMAZ YAZDIRILIR diye bu içten gelir asla zorlama ile olmaz asla bunu deneyenlerde taklit veya sahte şair dandrikşiirlerden öteye gecemez kimse kimseyi kandıramaz gerçek şiir belli eder kendini... şiiri pazara çıkarmak ayağa düşürmek basit bir şey gibi göstermek ne kadar yanlıştır... gerçek şair transa geçer ve o melekeler tarafından adeta yazdırılır bu böyledir arkadaşlar daha sonra düzeltmeler vs ler olur fakat önce o şiirin ruha ve düşünceye gelmesi vardır bir hatta bazı gerçek şairler şiiri yazar biter ve deşarj olarak o rüyadan uyanırlar sonra okuduklarında o şaheseri ben mi yazmışım duygusu da olur çünkü o basit bir yazma olay değildir şiir romandan da zordur öyle herkes yazamaz lütfen haddimizi bilelim büyük şairlerimizin kemiklerini sızlatıp ve de komik durumlara düşmeyelim...herkes şiir yazamaz yanlış ve şiiri basite indirgemek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şiiri yazmak yetmez yaşamak gerekır. katılıyorum size ayse hocam

      Sil
  41. Efendim bence yeni şiir yazmak isteyen birisi için güzel taktikler.

    YanıtlaSil
  42. Saat 1 sularında.Yıllardır istediğim lakin bir türlü yeltenemediğim şiir yazma arzumu bugün gerçekleştirdim.Okumayı çok seven biri olarak kelimelerle kolay oynayabildiğimi fark ettim.Kitaplarda okuduğum bağzı şeylerin ruhun derinliklerinden gelen duygulara yol oluşturduğunu hissettim.Umarım bu "şair" olma hayalimde diğer hayallerim gibi yarıda kalmaz.Sadece bir heves misali yapamayınca soğumam.Sevgilerle kalınız.Bu yazıda verdiğiniz emek boşa gitmemiş.Bilgilendireceğim.

    Onur Erciyas. 26/05/2016 01:19.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba arkadaşlar, bende çok değer verdiğim bir insana şiir yazmak ve bunu ney eşliğinde seslendirmek istiyorum..Fakat nasıl başlayabilirim bilmiyorum.Daha doğrusu bişeyler karaladım fakat adı üstünde karalama oldu sadece. Tam anlamıyla ortaya güzel bir şey çıkartacağımı düşünüyorum, bunun için biraz yardımlarınıza ihtiyacım var.Bua arada kafiye filan çok gerekli mi ? Ölçüsüz bir şiir olmaz mı ?

    YanıtlaSil
  44. arkadaşlar şiir yazmak istiyosanız oşiire duygunuzu katmalısınız ki o şiir güzel olsun iyi başlayalım ki herşey iyi olsun bildiğiniz gibi o şairlerde ilk başlarda eminim güzel şiir yazamamışlardır tabi biraz çabaladıktan sonra anlamışlardır nasıl güzel şiir yazılır ve bir ders çıkarmışLARDIR BELKİDE. denemektn ZARAR ÇIKMAZ. UNUTMAYIN

    YanıtlaSil
  45. ey insan vur şu gözüne kelepçe
    sahip ol eline diline gönlüne
    bak önce bir çevrene
    sor kendine ben nerdeyim diye
    sonra dinle çevreni
    anladın mı nereye gittiğini

    YanıtlaSil
  46. Eyw kardeş ellerine saglık daha ne diyim yanı :D

    YanıtlaSil
  47. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  48. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi veya kötü düşünmek herkesin hakkı...Ama kendince bir şeyler düşünmeye,kendini ifade edip kaldığı bunalımdan çıkartmaya çalışan hisleri ürkütüp kaçırmayın lütfen.Belki beklediğimiz cevaplar bu kalplerde saklıdır...

      Sil
  49. Buda benim şiirim

    Gözlerinde kalbin gibi
    Sevgi dağıtıyor etrafa
    Şu bakışlar ömrümü
    Fethediyor gönlümü

    YanıtlaSil
  50. unut diyorsun vazgeç diyorsun burak herşey yarım kalsın diyorsun biliyorsun yar dünya bana dar sensizlik mutlu etmez canıma kıyar birsen daha yokki gözlerine bakayım birsen daha yokki ellerini tutayım birsen daha yokki boynuna sarılayım birsen birsen daha yokki seni bildiğim kadar sensizliğide iyi bilirim birsen daha varmı bilmem ama birsen daha yokki onu iyi bilirim birsen birsen daha yokki

    YanıtlaSil
  51. cesarretim kalmadı artık senden gizli saklı yaşamaya çok korkuyorum çok yokluğun varlığımdan habersiz başka bir aşk yaşamaya karanlık gecelerin ortasında uykusuz düşlerimin kabuslarında uyanırken sabahında yinede senolacaksın yanımda geceller yıldısız ve karanlık mecnunlar leylasız ve dağlar darmadağınık gökler güneşsiz ve aydınlık olsa aldığım her nefes solduğum can olacaksın

    YanıtlaSil
  52. sayfanızı okurken çok güldüm. yazdıklarınız bazılarını şiir yazmaya özendirebilir ama kimseyi şair yapmaz.ben de yazıyorum ama şair miyim?hiç zannetmiyorum.her şey duygu işi o an gelince kelimeler birbiri ardına dökülüyor.yazdıklarıma çoğu şiir diyor üstelik yerel gazetede yayınlıyor.ben se diyorum ki düz söyleyince anlamıyorlar.dörtlükler halinde şiir gibi görününce düşüncelerim, yine ne yazmış deyip merak edip okuyorlar.parası olup aklı sıra beni ezmeye kalkan bir yakınım için...
    Kula kul olma telaşı
    Para her derde deva
    Bilmez misin hepimizin
    Ardından okunur bir tek sela.
    ..........
    Kadınlar Günü için" Namus denilen zırhtan elbise,nedense hep boldur bize,uydurmaya çalışırlar,kıyarlar bedenimize......"

    kadın ana,bacı,kardeş
    her zaman yanınızda eş
    istiyor sevmek,sevilmek
    hayatla ediyor güreş.
    Töre uğruna can veren,
    Namus için kan dökülen
    Haklı olsa da ezilen
    Her zaman kadındır kadın...
    ............................
    bunlar yazdıklarımdan birkaç örnek sizce ben şair miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KISA VE ÖZ. EVVET.KESSİNLİKLE FARKLI BİR ŞAİRSİNİZ SİZ!...& ;-)

      Sil
  53. siz yalan ve abartıdan bahsetmişsiniz oysa hayat gerçeklerden ibaret gerçeklerde aşk gibi acıtır canımızı gerçekleri duymak da kimsenin işine gelmez.ya da bizim gibi onların da canını yakar . işte o zaman kelimeler yetişir imdadıma .kimine düz söylersin ,kimine ise dörtlüklerle .isim cisim yazmana gerek yok anlayan anlar zaten.anlamayanaysa bir gün gerçekleri acı bir şekilde söyleyen biri mutlaka çıkar karşısına......

    YanıtlaSil
  54. Aşk ve Korku
    Korkuyorum , beni sevmemenden korkuyorum
    Başkasını seversin diye korkuyorum
    Sesinin tonuna aşığım
    Öğrenirsin diye korkuyorum
    Başkalarına gülmenden korkuyorum
    Seni benim kadar sevmezlerse bile
    Sevme olasılığından korkuyorum.
    Gözlerinin içinde parlayan ışığı
    O kahpeler görecek diye korkuyorum
    Gözlerimi alamıyorum senden bir şey var sende
    Kimsenin bilmediği
    Sadece benim bildiğim bir şey
    Korkuyorum sevdiğim
    Çok korkuyorum
    Kimsenin seni bilmesini istemiyorum
    Hayaline bile aşık olduğum Adam
    Başkasının olursun diye Korkuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendin mi yazdın bunu

      Sil
    2. sadece korkuyorumla kafiye yapmışsın aynı eklerden yapılan kafiyeler bile sıkıntılıyken
      okurken gıcık geldi valla

      Sil
  55. Kitaplar kitaplar,
    İyi ki varsınız kitaplar,
    Tanrım sana şükürler olsun...
    Allah'ım iyi ki var kitaplar.
    Pisliklerden arındır beni kitaplar.

    (Akrostiş şiirdir bu. KİTAP kelimesi çıkıyor baş harflerden.)

    YanıtlaSil
  56. Ben yazdığım şiirleri yarışmaya gönderiyorum.Benim yazdığım şiirleri öğretmenlerimiz beğeniyo😊😊😊bu arada şiirler çok güzel tebrik ederim

    YanıtlaSil
  57. şiir=duygu demektir. Bu duygunun ne olduğu farketmez. İster nefret olsun, ister sevda, ister özlem... Herkes şiir yazamaz. Yani yazar, ama şair olmuş olamaz. Şair olmak için büyük duygular gereklidir.

    YanıtlaSil
  58. Böyle hoş bir anlatım görmedim ben :)

    YanıtlaSil
  59. şiir insanın butun duygularını anlataıleceğı kadar hoş aöma o duyguyu anlatmak yada o duyguyu anlatan kelımelerı bulmak zorr

    YanıtlaSil
  60. gözlerin kalbimi deliyor;
    ezici bakışların yüreğimi soğutuyor
    olmuyor sensiz be yüzüm gülmüyor
    Gülmek isterim.Gamzendeki çukurda kaybolmak
    yüreğine yaklaşmak yakınlaşmak sevmek
    aklın mahkum kalbin yargıç karar almak
    sadece hissetmek tek vucutta birbirimizi
    mehtabı birlikte batırıp güneşle sevişmek
    kaybolmak birlikte kendini bulmak
    kaan karakuş



    YanıtlaSil
  61. Yendin beni İstanbul en sevdiğim yerden en sevdiğim semtten bile ettin beni altınmış taşın toprağın mutluluğu elimden aldıktan sonra her yerin altın olsa neye yarar her yerinde acı hatıraların varsa neyleyim ben seni yaktın beni yıktın beni İstanbul şimdi dünyaları versen bana kal diye kalır mıyım sende üstünede ben para veririm kalmam diye çok acımasızsın İstanbul her yerinde kalpsiz insanlar kaynıyor sen güzel olsan neye yarar senin şehrinde yaşayanlar zalim Beşiktaş Kız Kulesi Galata Kulesi hep acılarla dolu kötü anılarla kaynıyor sana tutunmaya çalışanı daha da çok uçuruma itiyorsun İstanbul yendin beni yenilgimi kabul ediyorum ama helal etmiyorum sana hakkımı İstanbul sanki bana kurmuşsun bütün tuzaklarını sanki benim acılarımla süslemişsin kendini ve daha da çok keyif almış gibisin insanların gözünü boyuyorsun sadece o ışıltılı güzelliğinle hele de geceleri o saran sessizlik evlerin ışıkları yanarken yüksek bir yerden seni izliyorum İstanbul bu kadar güzel bir görüntü olamaz diyorum içimden göz alıyorsun ışıklar geceyi süslüyor büyülüyorsun insanları ama dedim ya sadece görüntün bu senin dışarıdaki pisliklerin hariç insanlara verdiğin acılar akıttığın göz yaşları hariç o ışıltılı gecede aç açık olan gözü yaşlı garipler hariç ekmek parası için kendilerini yıpratanlar hariç yetimlerin hakkını yediriyorsun gözyaşlarını silmiyorsun çok zalimsin İstanbul eğer zenginsen ve o zenginliğin kıymetini bilip etrafına yardım ediyorsan varsın İstanbul yoksa benim gözümde sende yoksun Sende yaşayan insanlarda yok istemiyorum seni sevmiyorum da İstanbul

    YanıtlaSil
  62. GECELER
    IŞIL IŞIL PARLAYAN YILDIZLARINA VURULDUM
    O IŞIK SAÇAN ENDAMLI AY'INA TUTULDUM
    O UÇSUZ BUCAKSIZ DERİNLİĞİNDE KAYBOLDUM
    BEN EN ÇOK SANA AŞIK OLDUM

    YanıtlaSil
  63. Umudum hayalim yok oldu
    Değerlerimi kaybettim
    Pes etme tekrar başlarsın desem
    Ne kadar etkili olur ki?
    Öyle büyükki kaybettiğim şey
    Acaba tekrar hayal kurabilirmiyim?
    Geleceğe dair umudumu kaybettim
    Hiç bir şey olmamışcasına devam edermi hayat?.
    Kaybettiklerimi unutturur mu?
    Unutmak istiyorum hatıralarımı
    Kalbim tekrar acımasın olmaz mı?
    MERVE SAYIN

    YanıtlaSil
  64. Sen mi?

    Sen mi özlüyorsun
    Belkide yanılıyorsun
    Ne fırtınalar koptu içimde
    Sen hiç farketmiyorsun
    Belki seviyorsun
    Ama haykırmiyorsun
    Ne düşünürsen düşün
    Uzun yollara kaplıyorsun

    YanıtlaSil
  65. YALANIN YOKMUŞ SENİN
    AFFET ÖZÜR DİLERİM
    BİRAZ BENİ ÜZDÜN AMA
    BEN SENİ ÇOK SEVERİM
    ADMİN BUNUN GİBİ ŞİİRLERİM VAR KİTAP YAZMAK İSTİYORUM 1 DEFTERİM FULL

    YanıtlaSil
  66. Gözlerimde bir damla sen ..
    Yokluğun acıtır ah bir bilebilsen..
    Seni senden de çok sevdim ben..
    Ah keşke nasıl sevdiğimi görseN ...(12.03.18)R.B ##@@

    YanıtlaSil
  67. Gerçek
    Gerçeği sakladım içimde
    Ne bilsem de
    onla ölüm verene
    teşekürlerr be !

    YanıtlaSil
  68. mükemmel bir yazı. şiir yazmama yardımcı oldu. herkes şiir yazamaz diyenlerin bir halt bildiği yok katılıyorum.

    YanıtlaSil
  69. ölesine yazdığın şiirler orhan veliyi andırıyor kardeşim tebrik ederim

    YanıtlaSil
  70. Şiir duyguların gönülden taşması sonucu dökülür.Gönül mürekkebi kaleme akar.

    YanıtlaSil
  71. Zahit Günay. Bende kalben hislerin yangınıdır diye yorumluyorum.05392789283 Aslolanda bu zaten.

    YanıtlaSil
  72. Şiir hayattır aslında.Hayatın özüdür.Duygu akışıdır.

    YanıtlaSil
  73. ben seni hep sevdim
    sen ona gittin
    olmasaydı böyle
    dünya güzeli

    YanıtlaSil
  74. Buda benden...

    Öyle kolaydı sanki bırakmak,
    Zorla ezberledigim adını unutmak,
    Yoluna diktiğim çiçekleri koparmak,
    Gözlerine bağlanan gözlerimi ayırmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu sen mi yazdın çok güzel olmuş

      Sil
  75. Öyle bir tutku kapmıştı ki Öyle bir umut kapmıştı Sanki geceler dostum Gündüzler düşmanım oluyordu Unuttum derken Bir ümit kaplıyor beni Bir sevdaya Yeniden bağlanıyorum gibi

    YanıtlaSil
  76. Bir ışık tutuluyot kalbime Ayıma yıldız oluyormuş gibi Güneşime bulut oluyormuş gibi Hiç sönmeyecek bir ışık Unutmak için çaba sarfediyorum Ama her akşamki Hatıralarımız hatırlıyor Yeni bir özlem vuruyor kalbimi

    YanıtlaSil
  77. Melek seyhanlı17 Kasım 2023 16:12

    🍂Seni düşlemek istiyorum
    Hergece, hemde hergece gökyüzündeki yıldızlara bakarak
    Seni düşlemek istiyorum hergün biraz daha sana bağlanarak
    Seni düşlemek istiyorum
    Düşlerimde daima seni yaşatarak 🍂

    YanıtlaSil
  78. Bence düşleme zaman kaybı

    YanıtlaSil
  79. Katılmıyorum düşlemek daima kalp de yaşatmaktır

    YanıtlaSil

Google hesabı kullanmak istemeyenler yorum göndermek için Yorumlama Biçimi'nde Adı/URL kısmından seçim yapabilir.

Notral.com, Copyright © 2023. İletişim İçin E-Posta Gönder.

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.